Распоред и формат на LIV Golf 2023

Серијата LIV Golf се проширува во 2023 година на 14 настани и 7 турнири од меѓународни серии

LIV Golf се проширува за 2023 година и има ново име.

Знаме за голф LIV

Распоредот и форматот на LIV Golf 2023 се откриени со проширување на 14 настани и преименување на патеката.

Турнирите LIV Golf Invitational кои дебитираа во 2022 година, со осум настани, ќе бидат заменети со ново име и поставеност на LIV Golf League.

Иако деталите допрва треба да се откријат, серијата ќе порасне на 14 турнири во текот на 2023 година со парична награда од 405 милиони американски долари.

Тоа е зголемување од 150 милиони долари на сегашниот фонд и е еднакво на 25 милиони долари за секој од шесте дополнителни турнири во 2023 година.

Поврзани со: Распоред LIV Golf 2022 година

Се очекува серијата да се прошири во Северна и Латинска Америка и Австралија следната година, но конфликтот со четирите главни компании на голфот - Мајстори, USPGA шампионат, УС Опен Отворено првенство – ќе се избегне уште еднаш.

Друга промена ќе доживее 48 играчи да бидат драфтувани во 12 тимови од по четири во текот на сезоната, наместо сегашниот формат на драфт за секој настан во 2022 година.

„Глобалната платформа на LIV Golf што се проширува ќе додаде нова димензија на екосистемот за голф каков што го знаеме, димензија која им дава можност на играчите и навивачите ширум светот да помогнат во максимизирање на вистинскиот потенцијал на нашиот сакан спорт“, рече извршниот директор и комесар на LIV Golf, Грег Норман. во изјава.

„Нашиот модел на франшиза ќе донесе нова енергија и возбуда кај навивачите од сите краишта на светот, формирајќи лига на тимови со кои ќе се поврзете и растете.

LIV Golf исто така лансира меѓународна серија како дел од распоредот LIV Golf 2023. Ќе има настани во Тајланд, Англија, Кореја, Виетнам, Блискиот Исток, Индонезија, Кина, Сингапур, Хонг Конг, Америка и Европа.

Од играчите на ЛИВ голф ќе се очекува да играат на настаните од Интернационалната серија, кои исто така се користат како патека за талентирани голфери да заработат место во Лигата на голф ЛИВ. Тие играчи ќе добијат шанса за промоција во главните настани.

„Меѓународната серија ќе привлече нови таленти и ќе понуди невидени патишта кои ја развиваат следната генерација на ѕвезди“, рече Норман.

„LIV Golf е посветен на правење одржливи инвестиции кои ја зголемуваат играта сега и во иднина, и ние сме горди што овие соништа ги претвораме во реалност“.

Вкупно, LIV Golf ќе организира 21 турнир помеѓу LIV Golf League и International Series.