Официјална светска ранг-листа за голф (најнов пласман на OWGR)

Најновиот Официјален Светски ранг-лист за голф

Најновите рангирања и двигатели на OWGR.

Голф топка

Официјалната светска ранг-листа за голф се ажурира секој понеделник по најновите викенд турнири низ светот.

Најновиот пласман е подолу и ажуриран во живо, со светскиот пласман и топ 10 рангирани играчи.

Најнова официјална светска ранг-листа за голф

1 Скоти Шефлер 11.2956 (WITB)
2 Рори Мекилрој 10.5560 (WITB)
3 Џон Рам 9.6110 (WITB)
4 Виктор Ховланд 7.6648 (WITB)
5 Патрик Кантлеј 7.1308 (WITB)
6 Ксандер Шауфеле 6.6315
7 Макс Хома 5.2399 (WITB)
8 Мет Фицпатрик 4.9878 (WITB)
9 Брајан Харман 4.9464 (WITB)
10 Виндам Кларк 4.7788 (WITB)

Ажурирано на 25.23

Целосна официјална светска ранг-листа за голф

Како се пресметуваат OWGR…

Официјалната светска ранг-листа за голф за прв пат беше лансирана во 1986 година и е систем заснован на поени што се користи за рангирање на најдобрите голфери во светот.

Поените се пресметуваат врз основа на настапите на голферот на турнирите за време на тркалачки двегодишен период. Собраните поени во тој период се поделени со бројот на одиграни настани за да се дојде до вкупен ранг.

Рангирањето се ажурира секоја недела по водечките настани што се играат на ПГА турнеја, Светска турнеја на ДП и други сателитски тури и регионални тури низ светот.

Севкупно, повеќе од 400 турнири секоја година носат светски рангирани поени на 23 различни турнеи ширум светот.

Секој неделен турнир носи доделен број на поени кои потоа се распределуваат помеѓу играчите на теренот.

Рангирањето се користи за да се одреди влезот во четирите специјалност - на Мајстори, USPGA шампионат, УС Опен Отворено првенство – како и настани од Светскиот шампионат во голф.

Има автоматско место на тие турнири за најдобрите 50 играчи на светската ранг-листа, при што првите 100 ќе добијат место во шампионатот USPGA и првите 60 во УС Опен.

Поврзани со: Најнови рангирања за женски светски голф