Скокни до содржината
Почетна » Светско рангирање голф за жени (Ролекс рангирање)

Светско рангирање голф за жени (Ролекс рангирање)

Светско рангирање голф за жени

Светското рангирање на голф за жени се ажурира секој понеделник по најновите викенд турнири низ светот.

Најновиот пласман е подолу и ажуриран во живо, со светскиот пласман и топ 10 рангирани играчи во табела на Rolex.

Најнови рангирања за женски светски голф и рангирање на Ролекс

1 Лилија Ву 8.65 (WITB)
2 Руонинг Јин 7.65 (WITB)
3 Селин Бутиер 7.31 (WITB)
4 Нели Корда 6.93 (WITB)
5 Минџи Ли 6.90 (WITB)
6 Џин Јанг Ко 6.69 (WITB)
7 Хјо-Џо Ким 5.91 (WITB)
8 Чарли Хул 5.66 (WITB)
9 Атаја Титикул 5.53 (WITB)
10 Ксију Лин 5.18 (WITB)

Ажурирано на 27.23

Целосно рангирање на светски голф за жени

Како се пресметува пласманот на Rolex…

Светското рангирање на голф за жени за првпат беше лансирано во 2006 година и е систем заснован на поени што се користи за рангирање на најдобрите голфери во светот.

Поените се пресметуваат врз основа на настапите на играч на голф на турнирите за време на период од две години.

Рангирањето на Rolex е пондерирано во корист на тековната година и се става уште поголемо значење на последните 13 недели.

Поените се намалуваат за 91 подеднакво намалување наредната 13-та недела за преостанатите недели од двегодишниот период на Ролекс Рангирање.

Рангирањето се ажурира секоја недела по настаните што се играат на 10 десет женски професионални турнеи за голф, вклучувајќи ја турнејата за професионално здружение за голф во Кина (CLPGA), асоцијација за професионален голф за жени во Кина Тајпеј (TLPGA), асоцијација за професионален голф во Јапонија (JLPGA), Професионална асоцијација за жени во Јапонија Степен турнеја на здружението за голф (JSU), Професионално здружение за голф на Кореја (KLPGA) и турнеја од сон на професионално здружение за голф на Кореја (KDT).

Турнеите, исто така, ја вклучуваат европската турнеја за дами (LET), серијата за пристап до европските турнеи за жени (LETAS), асоцијацијата за професионален голф за жени (LPGA), турнејата Epson (EPSON) и турнејата на Здружението за професионален голф за жени во Австралија.

Ројал и антички (R&A), кој го администрира АИГ Женскиот Британски Опен, и Здружението за голф на Соединетите Американски Држави (УСГА), кој го спроведува Отвореното првенство на САД за жени, исто така спаѓаат под рангирањето на Ролекс.

Секој неделен турнир носи доделен број на поени врз основа на јачината на теренот, кои потоа се распределуваат помеѓу играчите на теренот.

Поврзани со: Најнова официјална светска ранг-листа за голф