Како играњето голф со диск може да ја подобри вашата игра за голф

Диск голф може да има придобивки за традиционалниот голф

Зошто играњето голф со диск може да има корист за вашата игра за голф.

Диск голф

Присуството на терените за голф во изминатите неколку години беше нарушено со пандемични затворања. Но, дали сте се запрашале како играњето голф со диск може да ја подобри вашата игра за голф?

И покрај предизвиците со Ковид-19, а исто така и поради нив, духот на голфот и стапките на учество останаа непостојани во повеќето области, растејќи во други. Голфот споделува нова широка привлечност како безбеден спорт, поради неговата игра на отворено и физички на растојание.

Дискот голф, исто така, има хитови ширум светот, зацврстувајќи го својот статус како еден од најбрзо растечките спортови во светот.

Во Соединетите Американски Држави, каде што се концентрирани 70% од светските терени за голф со дискови, Здружението за професионални диск голф објави драматични скокови во членството во сите демографија во 2021 година, но најзабележително во групите под 25 и над 75 години.

И двете групи, приближно репрезентативни за оние кои се впуштаат во спортот, како и оние пензионери кои го продолжуваат, се чини дека го негуваат диск голфот како начин да ги подобрат своите перформанси на повеќе традиционални зелени.

Како може диск голфот да работи за вас?

Достапно за повеќе играчи

За оние кои почнуваат да учат голф, се враќаат во спортот по повреда или отсуство, и за други чии дискрециони трошоци на домаќинствата биле под влијание на зголемената инфлација, диск голфот претставува и соодветна алтернатива и комплементарна активност на редовниот голф.

Технички е помалку захтевен, подостапен и лесно достапен од неговиот постар братучед, што го прави одлично место за почеток на подобрување на општата игра за голф.

Исто така, постои постојана пролиферација на нови терени за голф со диск низ САД, до кои лесно пристапуваат лица со различни способности и сите возрасни групи.

Добивање на вистинските дискови

За да добиете најголема корист и максимално растојание од играта со диск голф, од суштинско значење е изборот на соодветни летечки дискови за возење, ставање и фрлања од среден дострел.

Избор на возач на диск голф, погодна за снимки со маици и долги возење по пат е исто толку важна како и изборот на вистинскиот возач за традиционалниот голф.

Добро правило за фрлање за почетници е да изберете полесни тегови за да можете да се фокусирате на развивање способност, сила и стил.

За пократки снимки и при приближување кон целта, возачот од среден дострел кој има предвидлив лет ќе биде најефективен, додека за фрлање и кратки снимки бараат фрлач што лета право.

Поедноставно учење

Диск голфот обезбедува целокупно вежбање кое вклучува кондиционирање на горниот и долниот дел од телото, како и зголемена аеробна активност, активирање и зајакнување на многу исти мускули што се користат во голфот.

Исто така, помага да се подобри фокусот, менталната агилност и бара разбирање на влијанието на временските услови врз движењето на човечките тела и опремата.

Намаленото ниво на вештини на диск голф е уште една од неговите карактеристики за учење. За време на диск голф, играчот треба само да се фокусира на положбата на прстите од едната рака, за разлика од голфот каде што се зафатени двете раце.

Слично на тоа, држењето на телото и ставот имаат помало значење во диск голфот. Така, во стеснувањето на полето на техничкиот ангажман, диск голфот овозможува повеќе внимание да се посвети на подобрување во други области, како што се силата, брзината и растојанието.

Во 2022 година, се чини дека повеќе голфери од кога било откриваат дека диск голфот ги дели истите основни принципи како и голфот.

Иако има различни апарати, менталната и физичката издржливост потребна за завршување на теренот за голф со диск со 18 кошеви е на исто ниво со онаа неопходна за завршување на редовен натпревар за голф со 18 дупки.